КАНОН СВЯТИТЕЛЮ ИОАСАФУ БЕЛГОРОДСКОМУ


КАНОН СВЯТИТЕЛЮ ИОАСАФУ БЕЛГОРОДСКОМУ
глас 4
Песнь 1
Ирмос: Тристаты крепкий, Рождейся от Девы, безстрастия во глубине, души тричастное потопи, молюся, да Тебе, яко в тимпане, во умерщвлении телесе победное воспою пение.
Иоасафа святителя воспевающе подвиги, очистим помыслы ума нашего, братие, того подвизающе на молитву о прощении грех наших и благодатнаго умиления даровании.
О твоем благочестии измлада потщавшеся родителие твои, угодниче Христов, достойную мзду трудов своих в тебе стяжаша, яко от младенчества твоего благочестивым нравом радость тем был еси.
Анне праведней уподобися отец твой, святителю: та бо дщерь свою во святое святых вводиму виде, сей же тя от тояжде Пресвятыя Богородицы архиерейскою славою венчанна в видении чуднем познати сподобися.
Себе самаго плачу окаянный аз, от юности страстем поработився: помилуй мя предстательством твоим святителю, от юности страсти поработивый и единому Богу до смерти послуживый.
Богородичен: Гору святую, превышнее Носило, Матерь Божию и Деву Истинную по рождестве воспоим.
Песнь 3
Ирмос: С высоты снизшел еси волею на землю, превыше всякаго начала, и смиренное вознесл еси из ада преисподняго естество человеческое: несть бо свят паче Тебе, Человеколюбче.
Аще и чадо послушное родителем твоим был еси, Иоасафе, но, Господа паче сих возлюбив, из отеческаго дома спасения ради удалился еси, и научение книжное восприим, во обитель иноческую себе заключил еси.
Фарисейскаго возношения чужд явился еси, отче преподобне: монашеское же смирение от юности возлюбив, тайными подвиги плоть смирял еси, и душу твою молитвою пред Отцем Небесным просвещал еси.
Еже жити ми Христос, и смерть приобретение, глаголал еси в себе, Христов угодниче, и болезнем плоть твою сокрушающим, труды ко трудом Господа ради прилагал еси.
Святое послушание восприим и священства одеждою украшен, Иоасаф угодник Христов учитель добр отроком бывает, словом и житием тех благочестию научая и во младых летех ум зрелый являя.
Богородичен: Неискусобрачная Бога плотию рождшая, страстными прилоги преклонена мя утверди: несть бо, Чистая, разве Тебе помощницы.
Седален, глас 6
Кая добродетель не обрете в души твоей обиталища; коего подвига не был еси поборник; нищета бо духовная и о Царствии Небеснем плач, и нрава кротость, и правды искание, и ко ближним милосердие, и сердца чистота во твоем непорочнем житии просияша. Тех убо дарований общники ны молящияся сотвори, и о душах наших предстатель буди, Иоасафе, избранниче Божий.
Песнь 4
Ирмос: Седяй в славе на престоле Божества, во облаце легце прииде Иисус Пребожественный, нетленною дланию, и спасе зовущия: Слава, Христе, силе Твоей.
Вем и аз путь ко спасению ведущий, но лености плоти моея не побеждаю, увы мне! Сего ради тя, святителю, призываю в молитву, да желание спасения во мне утвердиши.
Якорь спасения имея надежду на Господа, служение игуменское приял еси, и к попечением о строительстве домовнем понуждаемь, душу твою устрояти ко спасению не престал еси: сему и мене многосуетнаго научай, отче преподобне.
Труды ко трудом прилагая и обитель Лубенскую от разрушения воздвизая, по земли же Российстей за милостынею странствуя, святитель Иоасаф царицу во благочестии утверждает и вся люди спасению душ научает.
Имея в сердце своем присную к нищим любовь, Иоасаф Христов угодник отеческое попечение о монастырских трудницех являет и от достатка своего щедроты ближним своим отверзает.
Богородичен: Госпоже Всепетая Богородительнице, моя помышления Твоими молитвами очистивши, покажи мя благоплодна, Мати всех Бога.
Песнь 5
Ирмос: Ныне востану, пророчески рече Бог, ныне прославлюся, ныне вознесуся, падшаго прием от Девы и к Свету умному возносяй Моего Божества.
Тебе, святителю Христов, молю в сокрушении сердца: якоже в житии твоем кающияся прощал еси, тако и моего сердца сокрушение зря, умоли Господа грехом моим прощение даровати.
Елень на источники водныя устремляется: ты же, угодниче, ко славе Церкве Христовы вся деяния и помыслы твоя присно устремлял еси, и тако обители святителя Афанасия и преподобнаго Сергия елико строением церковным, толико и благочестием братии украсил еси.
Людие, слышите и чудитеся угодника смиренномудрию: сей бо святаго Афанасия в видении зрит и тому вопросившу отвещавает: хощу, да мене якоже грешника накажеши.
Юнаго Соломона, не богатства, но мудрости от явившагося Господа просяща, похваляет Вышний, и вселенная присно прославляет: но того мудрейший Иоасаф показуется, наказания грехом своим от явльшагося святителя испрошая.
Богородичен: Воплотися Бог по ипостаси, Чистая, из Тебе плоти соединяемь, пребыв неизменен, по Божественному существу безплотен.
Песнь 6
Ирмос: Возопи, прообразуя погребение тридневное, пророк Иона, в ките моляся: от тли избави мя, Иисусе Царю сил.
Молитвами преподобнаго Сергия, твоими же труды во славу святых Божиих, паче же сердца чистотою, от Господа еще на земли возвеличен был еси, угодниче, и святительским саном во спасение паствы твоея облечен был еси.
Огненную ревность о исправлении церковнем являл еси в Белоградстем пределе, Иоасафе святителю: темже и днесь подавай Церкви мир, верным утверждение.
Любве сыновния не отпал еси, на высоте святительства пребывая, и родителю твоему земное поклонение воздал еси, Христу посреде вас сущу: убо и мое смири прегордое сердце, и молитвами твоими вразуми мя.
Инок нестяжателен на престоле архиерейства пребыл еси, святителю, подвиги поста и молитвы умножая, доброе о себе и о людех вознося моление, иереи же и вся люди заповедем Божиим научая.
Богородичен: Всякаго существа вышшее, Слово Божие воплощенно нам родила еси: темже Богородицу Тя устнами и душею проповедуем.
Кондак, глас 8
Многоразличныя подвиги жития твоего кто исповесть? многообразныя милости Божия тобою явленныя кто исчислит; дерзновение же твое у Пречистыя Богородицы и всещедраго Бога добре ведуще, во умилении сердечнем зовем ти: не лиши и нас твоея помощи и заступления, святителю Христов и чудотворче Иоасафе.
Икос
Пречистою Богоматерию от юности в сосуд благодати избранный, благочестивым житием воистину добрый пастырь словесных овец явился еси, святителю: темже приял еси дар исцелений от возлюбившаго тя Христа Бога нашего. Сего ради зовем ти: не лиши и нас твоея помощи и заступления, святителю Христов и чудотворче Иоасафе.
Песнь 7
Ирмос: Юноши три в Вавилоне, веление мучителево на буйство преложше, посреде пламене вопияху: благословен еси, Господи Боже отец наших.
Святителю Иоасафу дивимся, о людие, ведуще сего, аки Николая Чудотворца, бедных хижины тайно посещающа, или тем дрова своима рукама уготовляюща, и биения от привратника приемлюща.
Язвы греховныя на душах человеческих провидел еси, святителю, и тайная прегрешения их с любовию и долготерпением обличал еси: темже и нас молитвою твоею к покаянию и исправлению жития приведи, и души наша предстательством твоим помилуй.
Оному властителю уподобихся аз окаянный, иже сам беззаконен быв, ко узником зело жесток являшеся: но якоже того научением твоим исправил еси, отче Иоасафе, святителю Христов, тако и мене научи ко ближним милостива, к себе же жестока быти.
Царя Небеснаго добрый воине и стада Христова верный пастырю, молитву сотвори о людех твоих, да тихое житие на земли поживше, жизни вечныя на небесех сподобимся.
Богородичен: Превечно от Отца возсиявша Бога Слова во утробе плотию заченшую вси ублажаем, яко Матерь всех Бога.
Песнь 8
Ирмос: Избавителю всех всесильне, посреде пламене благочествовавшия снизшед оросил еси, и научил еси пети: вся дела, благословите, пойте Господа.
Афанасию оному тобою возлюбленному подражатель быв, святителю, потщался еси земное житие во странничестем подвизе скончати, и кончину свою прозрев, пути далекому небоязненно вдался еси.
Рекл еси людем, от паствы твоея отходя: не имате мене жива узрети. Темже в залог общения тамо гробницу тебе устроити повелел еси. И нас убо научи час смертный памятовати и о души своей попечение непрестанно хранити.
Елика твоя о монашестем житии бяше ревность, толика и ко твоим присным любы: зане не по плоти точию свои тебе быша, но и духом едино в Бозе с тобою явишася. Того ради восхотел еси родители твоя прежде кончины твоея посетити и благословение Божие тем преподати.
Игумен, близ места твоея праведныя кончины подвизавыйся, о часе преставления твоего видением извествуется, и свидетель верен о твоем от Бога прославлении абие бывает. И на мне убо твоея молитвы силу покажи, Христов угодниче, и тою от мучительства страстей свободи мя.
Богородичен: Всесвятая Дево, Бога Слова рождшая плотию, души моея мрак Твоими молитвами отгнавши, просвети взывающа: Благословите, вся дела Господня, Господа.
Песнь 9
Ирмос: Рождество Твое нетленно явися: Бог из боку Твоею проиде, яко плотоносец явися на земли, и с человеки поживе. Тя, Богородице, тем вси величаем.
Любы николиже отпадает, глаголет Божественный Дух. Истина сия в чудесех любве твоея известися, святителю Христов, яко болящим исцеление и скорбящим утешение от твоих нетленных мощей источаеши.
Южский Российския земли предел благодарений о чудесех твоих исполнися издревле: ныне же и от дальних стран северных притекающия зрим и исцеленныя страдальцы, о твоем заступлении радующияся.
Дети страждущии паче иных возлюбил еси, святителю Христов, тем исцеления и благодатную помощь умножая и родители их от скорби к радости пременяя.
Елиссеа пророка костей прикосновением воста умерый: твоих же мощей целованием безчисленнии исцелишася людие. И мене убо припадающа исцели от греховных страстей, и веру укрепи многогрешныя души моея, отче преподобне.
Христе Боже, молитвами Иоасафа угодника Твоего мир Церкви подаждь и благостояние, от глада же и пагубы избавление и согрешений наших прощение.
Богородичен: Плод чрева Твоего, Радость рождшая, содея ликостоятеля песнь пети Тебе, велегласно радуйся провещавающа.
Светилен
Светильник светлый Иоасаф да воспоется посреде Церкве, яко инок преподобен и святитель честен, немудрых наказатель и веры учитель, болящих врач чудотворяй, бесов изгонитель и о вселенней предстатель теплейший.

Приложенные файлы

  • docx 5067813
    Размер файла: 20 kB Загрузок: 0

Добавить комментарий